www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları
ucuz hosting domain kontrol panelleri yardımlaşma forumları
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Sigara ve Müslümanlar l Robin Woodsworth Carsl

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> KONUK YAZILAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
M.F.E.



Kayıt: 25 Hzr 2008
Mesajlar: 80
Konum: Administrator

MesajTarih: Prş Hzr 26, 2008 7:35 pm    Mesaj konusu: Sigara ve Müslümanlar l Robin Woodsworth Carsl Alıntıyla Cevap Gönder

SİGARA VE MÜSLÜMANLAR
Robin Woodsworth Carsl

Giriş Bölümü, Dipnotlar ve Açıklamalar:
Muhammed Fatih Ergün


Aşağıdaki yazı Kanadalı gayr-i müslim bir araştırmacı yazar olan Mr. Robin Woodsworth Carslen "The İmam and His İslâmic Revolution a journey in to heaven and hell" adlı eserinde sigara ile ilgili bir araştırma yazısıdır. Orijinal aslından Türkçe'ye Bedirhan Muhib tarafından tercüme edilmiştir.

Yazar İran'a seyahat ederken uçakta karşılaştığı ve etüt ettiği bir olaydan etkilenmiştir. Bu olay üzerine yoğun bir şekilde düşünmüş, İran'a indiğinde de olayın etkisinden kurtulamamış ve konuyu irdelemeye devam etmiştir.

Yazarın yaklaşımı ve yazısı oldukça ilginçtir. Ayrıca biz küçük dipnotlar düştüğümüz halde, yazarın incelediği sigara olayı konusuna olan yaklaşımını ve tespitlerini İslâm düşüncesine uygun buluyor ve bir gayr-i müslimin bu konuya nasıl böylesi bir yaklaşım sergilediğine hayret ediyoruz

Yazarın daha farklı konularda da tespitleri ve yazıları bulunmaktadır, onlar da okunmaya değerdir.

Yazar şunları söylüyor:

"Kanadalı Müslümanlarla İran'a giderken ortalığı kaplayan ağır sigara dumanından, geniş bir tiryaki kitlesi ile karşılaştığımı anladım. Bu benim için oldukça şaşırtıcı olmuştu. Burada yani Tahran'a giden uçakta Allah'tan başka bir şeye yönelen bir tutkunun ve bağlılığın var olduğuna şahit oluyorduk.

İran'da daha sonra karşılaştığım manzaraların da ışığı altında, İslâm bağlamında sigara içme konusunda bir hipotez oluşturdum.

Genel hatları ile şöyle:

Sigara içen Müslümanlar bunu yaparken ne yaptıklarının farkında olarak yapıyorlardı, gözlemleyebildiğim kadarı ile... Yani sigara dumanını içlerine çekerlerken veya çektikleri bu dumanı dışarı verirlerken ya da sigarayı ağızlarından alıp ellerinde tutarlarken bir yerlerde bariz bir takım tezatların olduğu açıktı. Bu tezat ille de "nefs" diye adlandırılmayabilirdi. Ama gerçekten inançlı bir Müslüman'ın bilinç dünyasının derinliklerinde, ilahi güç tarafından açık bir şekilde formüle edilmemiş olsa bile, bir takım yasakların çiğnendiğine dair çok bariz ve belirgin bir iz bulunuyordu.

Sonuçta İslâm dindarlık kadar sağlığı korumayı da istemişti bağlılarından... Ayrıca ruhun var olduğu beden, Allah'ın yaratışının mekanı oluyordu ve bu yüzden saf bir halde korunması gerekiyordu. Oysa görmüştüm ki müslümanlar, laik yapılı insanlardan daha fazla sigara içiyorlardı.

Neden?

Kumar, içki, domuz eti, cinsel özgürlük gibi yasakların; oruç, namaz, Kur'an'a uymak ve Rasulullah'ı örnek almak gibi emirlerin hayli fazla ve kabarık olmasından mı?

Pek çok Müslüman bedene ve çevreye karşı işlenen bu büyük suçun Allah'ın rahmetiyle bağışlanabileceğini düşünüyordu.

Rasululullah sigara içmeyi açıkça yasaklamamıştı. Çünkü o dönemlerde Orta Doğu'da nikotin içeren şeyler içilmiyordu. Ama yine de bilginler ve fıtratının dışına çıkmamış kimseler arasında sigara içmenin iyi bir şey olmadığı ya da sigara içmeden yaşamanın daha erdemli bir hayat olduğu konusunda açıkça ifade edilmemiş olsa bile bir görüş birliği ve uzlaşma vardı.

Ne var ki, her şeyin bir hukuka bağlandığı, ince ayrıntılarına kadar açıklanıp formule edildiği bir dinde, açıktan açığa yasaklanmayan bu alışkanlık için sanki cevaz varmış gibi davranılıyor ve bundan büyük bir keyif duyuluyordu. Bu keyif ile keyiflenen tüm Müslümanlar diğer yasaklar sebebiyle ortaya çıkan tüm kısıtlanmışlığın acısını çıkartıyorlardı, adeta...

Buna rağmen yine de günah fikri (1) yarı bilinçli bir şekilde varlığını sürdürüyordu.

Bilincin dürtülerinin hemen ayırım çizgilerini koyduğu, din kuralları ve dinin yasaklarının evrensel bir kanunun sistemleştirilmiş ifadesi olduğu bir dinde kanun, ruhi yücelmeye, yüksek bir bilince ve mutlak bir güce işaret ediyordu.

Tütünü Allah açıkça yasaklamamıştı (!)... Rasulullah bunun için haram dememişti (!).. O halde kişi istediği miktarda içebilirdi (!), içgüdüsel olarak ve tıbbi veriler sonucu yapılan tespitlerle sağlığı için zararlı olduğunu bile bile...

Ciğerlerinin içerisinde olan iğrenç görüntüyü sadece sözel olarak ifade edebiliyoruz, gösteremiyoruz. Bu yüzden de sigara içen kimseler istedikleri gibi kendilerini, nefsi yönelişlerini ve eylemlerini savunabiliyorlar...

Ama daha duyarlı Müslümanlar, sigara içiyor olsalar bile insanın mikro kozmik gerçekliğine, bu alışkanlıkla kötülük edildiğinin farkındaydılar. Zevklerin yüceltildiği bir tören haline geliyordu sigara içmek... İçten içe ise bir şeyle bu etkilere isyan ediyordu. Sigara içmek Allah'tan başka bir tanrıya tapmak gibiydi, benim için...

Her ne ise, beni ilgilendiren, İslâm dairesi içerisinde yaşayıp da sigara içenlerin görünür çokluğu idi. Bu ise İslâm'a karşı açık bir saygısızlıktı.

Dinlerinin niyetinin ve temel esprisinin dışına çıkıyordu, bu insanlar... Oysa kişi kendisini Allah'a teslim etmeli ve nefsine karşı savaşa girişmeli değil miydi?

İran'a gezim sırasında bu fikirlerimi pek çok kişiye açtım. Bazıları anlamsız bir şekilde karşılık verdiler. Yenemedikleri bir ihtiyacın yerine getirilmesi konusunda akla gelebilecek her türlü savunma aracını kullanmaktan çekinmediler.

Savaş alanında ise bu âyinin (2) farklı bir biçimde tezahürüne şahit oldum. Uçakta iken ve ölüm ile hayat birbirine o kadar yakın değilken durum çok farklıydı.

Tüm dünya sigara konusunda hükmünü veriyordu. Batıda sigara içmenin ekoloji (3) ve seksoloji ile ilişkisi kurulmuştu. Çoğu batılı, sigara içmeyen kimselere karşı sorumlu hissediyordu kendisini... Burada (4) ise sigara içmenin ruhi ve fiziki zararları bir kanun maddesi ile belirtilip yasaklanana kadar -ki bunu sadece Humeyni yapabilirdi ve Humeyni'nin bunu yaptığı gün, sigara meselesi tüm İran'da çözümlenirdi- Müslümanlar kendilerini kendi elleriyle basit ama tutkunluk derecesine vardığında da vazgeçilemez bir eylem haline dönüşen bir haz uğruna zehirlemeye ve içtikleri bu sigaraların dumanlarını hiç çekinmeden ve hak gözetmeden genç-ihtiyar, çocuk-kadın ayırt etmeksizin karşılarındaki kimselerin suratlarına üflemeye devam edeceklerdi. Üstelik bilinç altlarında kendilerine ve diğer yaratılmışlara karşı günah işlediklerine, zulmettiklerine dair bir bilgi ve endişe olmasına rağmen...

Bu yazdıklarımdan sonra okurlarım sigaraya karşı ön yargılı olduğumu düşünecekler. Ben sigara içen bir insanın yüzü ve vücudu etrafında oluşan duman nedeniyle bir nur eksilmesi olduğu kanaatindeyim. Ruhun kokusu duyulmaz oluyor, sigara içerken... Vücudun bir yerlerinde bu davranışa karşı çıkıldığını ve sağlıklı bir vücud mekanizması sahibi olan kişinin bu davranışa karşı hemen bilinç altından ya da açıkça tepki gösterdiğini görür gibi oluyorum. Yüzün yakın çevresinde dolaşan duman molekülleri küçük küçük cesetler çiziyor...

Sigara içmeyen kimseler, yaşamak zorunda oldukları ortamda sigara içiliyorsa eğer, sigarayı içenlere karşı yoğun bir tepki duyuyorlar. En azından ben yanmakta olan bir tütüne, vücudumun yoğun bir alerjik tepki duyduğunu hissediyorum.

İran'da İslâm'la iç içe yaşarken ve bütün o ruhi etkilenimler çevresinde dolaşırken, çoğu zaman sigara içen kişilerin bana itici geldiğini, seyahatim esnasında müşahede ettiğim o güzel ruhi etkilenimlerimin kaybolduğunu ve Rasulullah'ın o güzel öğretilerine ters davranıldığını (5) ve açıkça muhalefet edildiğini düşündüm."

DİPNOTLAR

(1) Kendilerince açık bir nass olmadığı gerekçesi ile "haram" demekten çekinen ve bu yüzden sigaraya helal ve haram arasında bir yer biçerek "mekruh" diyen kimselerin yaptıkları tanımlamaları hatırlayalım.

(2) Savaş esnasında ve insanın ölümle her an için burun buruna olduğu bir ortamda toplu sigara içme merasimlerini kastediyor.

(3) Çevre ile insanı ele alan bir bilim dalı

(4) Yazar burada seyahat ettiği ülke olan İran'ı kastediyor.

(5) Yazar burada Rasulullah (s)'ın aslen haram olmamasına rağmen, sırf insanlara kokusu ile zarar verdiği ve eziyet için soğan ve sarımsak yemek ile ilgili olarak getirdiği kısıtlamayı ve diğer benzer kısıtlamaları kastediyor.
_________________
Muhammed Fatih Ergün
www.mfe.name
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
www.turkiyespot.com ucuz hosting
www.turkiyespot.com ucuz hosting





MesajTarih: Prş Hzr 26, 2008 7:35 pm    Mesaj konusu: Advertisement Links

www.turkiyespot.com iyi Hosting vps vds radyo iyi reseller, kaliteli hosting, kaliteli host, kaliteli vps, iyi vps

Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> KONUK YAZILAR Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Turkey & Erdem Çorapçıoğlu