www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları
ucuz hosting domain kontrol panelleri yardımlaşma forumları
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

AMWAY Şirketi Seminer Notları l M.F.E.

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> KALEM-KELAM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
M.F.E.



Kayıt: 25 Hzr 2008
Mesajlar: 80
Konum: Administrator

MesajTarih: Cum Hzr 27, 2008 10:53 am    Mesaj konusu: AMWAY Şirketi Seminer Notları l M.F.E. Alıntıyla Cevap Gönder

AMWAY ŞİRKETİ SEMİNER NOTLARI
Muhammed Fatih Ergün

(1996, Sakarya)

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nda katıldığım tanıtım toplantısından ve seminerde firmanın tanıtımını yapan kişilerden aldığım/öğrendiğim bilgilerden oluşan sonuç tutanağı:

1. Firmanın tanıtım ve dağıtımını yaptığı 37.000 adet ürün olduğu söyleniyor. Ancak Türkiye dağıtımında ürün sayısı bu adedin oldukça altında... Neden Türk toplumuna tanıtım yapılırken bölge halkına pazarlanamayacak ürün sayısı ile reklam ve tanıtım yapılıyor? Bundan amaç ne? Başka yerde dağıtımı yapılabilen şu kadar bin adet üründen bana ne?

2. Türkiye'de pazarlaması yapılan ürünler de bölge halkının ihtiyaçlarına fazlaca hitab eder özellikte değil. Fantezi ve gereksiz ürünler ağırlıkta... Sevgili kadim dostumuz Nuh Ziya'nın deyimi ile kuru fasulye ve nohut yok!

3. Ürünler piyasa fiyatlarının üstünde... Aynı ürünleri piyasadan daha ucuza ve kargo yolu gözlemeden temin etmek mümkün. Öyleyse kişinin kendi alımlarında var olduğu söylenen % 30 oranındaki indirimin cazibesi ne? Yoksa bu indirimler fiyatları normalin üstünde yükselttikten sonra yapılan göstermelik/sembolik indirimler mi?

4. Tanıtımı yapılan temizlik maddelerinden birisi (benim bizzat tesbit ettiğim) bir gece bekledikten sonra tüm kimyasal özelliklerini yitiriyor ve su haline geliyor. Oysa tanıtım esnasında köpük deryası gibiydi. Rastlantı sonucu tesbit ettim.

5. İnsanlar parasal çıkarlar uğruna ilgili organizasyona bağlanıyorlar. Organizasyona bağlanmak siyasi takib ve denetimleri kolay kılıyor. Bu ise uluslararası istikbarın ve siyonizmin yakın tarihlerdeki planlarından birisiydi, zaten. Şirket bilinçli ya da bilinçsiz bu projeyi İş Bankası'nda açtırdığı hesaplarla ihya etmiş oluyor.

6. Firma promosyon giderlerini karından harcayacağı yerde bunu müşterilerinden alıyor. Dahası maliyetini de almakla yetinse!... Ayrıca promosyonlarını % 400 hatta % 500 lere varan kar marjları ile satıyor. Tanıtım kasetlerinin satışında olduğu gibi... Kalitesi de göz önünde bulundurulduğunda herşeyiyle birlikte maliyeti kesinlikle 100 ya da 125 bin TL'yı geçmeyecek kasetlerin tanıtım amaçlı satış fiyatları 600.000 TL. Seminerlerine giriş bileti 14 milyon TL. Onların temin ettiği otelde kalmak ve onların tertib ettiği ulaşım araçları ile seminerin yapıldığı şehre gitme zorunluluğu var. Neden? Nuh Ziya "Ankara'da tanıdığımda kalırım" dediğinde kabul görmedi ve teklifine sıcak bakılmadı. "Zonguldak'tan direk giderim" dediğinde oradaki spansör ile temasa geçmesi ve onların kafilesi ile gitmesi istendi. Seminerlere 10 bin kişi katıldığı söyleniyor. Seminer sebebi ile firmanın bir gecedeki cirosu 150 milyar TL. Söz konusu seminer yılda dört kez tekrarlanıyor. Seminere katılım amacı heyecan ve gayret olarak açıklanıyor. Ama burada heyecanlanmak çok pahalıya mal oluyor. Seminerin maliyeti ve masrafları gerçekten yüksekse tertip edenlerin yaptıkları gereksiz harcamaların faturası neden çaresizliklerinden dolayı para kazanmak uğruna ellerinde avuçlarında olanı (hatta olmayanı da bularak, borçlanarak ve psikolojik baskı ve zaafların kullanıldığı yaptırımlarla borçlandırılarak) harcayan zavallı insanlara çıkarılıyor? Bu açıkça zulüm değil mi? Seminerin maliyeti gerçekten bu ise fantazi adına israf yapılıyor. Yok eğer maliyeti sembolik rakamlarsa firma promosyonunu fahiş fiyatlarla satıyor. Bu firmanın ürün satmaya hiç ihtiyacı yok! Çünkü firmanın temel gelirlerinin promosyonlarının satışı olduğu gözleniyor.

7. Spansörler kafile tertibinden para kazanıyor, prim alıyor veya... Yine birileri de otel temininden para kazanıyor, pirim alıyor, veya.... Ulaşım ve geceleme konusundaki dayatma bunu gösteriyordu. Yine aynı konu ile ilgili olarak herkesin seminere gitmesi ve katılması isteniyor. Seminere katılması istenen hatta psikolojik olarak zorlanan muhatabların mali durumları hesab edilmiyor. Birileri birilerini birilerine zalimce sömürttürüyor. Amaç gerçekten tanıtım ise bu seminer video kasetlerine çekilerek parti propagandası yapar gibi yapılabilir. Video ve teyp kasetleri ma'kul fiyatlarla satılabilirdi. Bu da olmazsa giriş biletleri ma'kul fiyatlarla satılabilirdi.

8. Adapazarı spansörü Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmasında ilk 90 gün kendilerine güvenmemizi istedi. Bu 90 günlük güvencemizin güvencesi ne? Bu 90 gün içerisinde seminer masrafları, ulaşım ve geceleme masrafı, kitap-kaset v.b promosyon satışları gibi harcamalarımız bizleri zarara sokarken şirketin kasasını fazlasıyla dolduruyor. Duygu ve beklentilerin karşılıksız kalması ise ayrıca bir konu... Ya dedikleri gibi çıkmazsa 90 gün sonra bizim güvencemiz ne olacak? Deneme-yanılma uğruna birey başına düştüğünde belki küçümsenebilir ama, bir bütün olarak hesab edildiğinde yüz milyarları aşan bu rakamlar kime ne adına veriliyor? Para gittiğine mi yanacaksın? Paranın gittiği yerlere mi, yoksa para kazanma uğruna sömürülen, istismar edilen duygularına mı? Ve hakkını kimden nasıl alacaksın? İhtilaf vukuunda şirketin bulunduğu il mahkemelerine müracaat ederek mi? Buralara müracaat edenler için bu mahkemeler ilgili kişilerin haklarını Amwey şirketinden alarak mazlumlara verecek mi, verebilecek mi?

9. 100 puan üzerinden matematiksel, hazır "paket" hesablar yapılıyor. 100 puana nasıl ulaşılacak? Çünkü bütün hesablar 100 puan üzerine kurulu... Net bir açıklama istendiği halde getirilemedi. Bu puana ulaşılamadığı ve daha alt limitlerdeki puanlarda kalındığı takdirde tanıtım esnasındaki vaadlere ümit bağlayan insanların çaba, gayret, harcama, performans ve beklentilerini ulaştıkları puanlara tekabül eden rakamlar karşılayacak mı? Karşılamadığı takdirde şirketin bekası için saf materyaller durumunda olmayacak mıyız?

Herkes 100 puana ulaşabilecek mi? Meçhul! Diyelim ulaştı ya da ulaşamadı. O insanın tanıtım yaptıkları, o insanın tanıtım yaptıklarının tanıtım yaptıkları, kısacası silsiledeki herkes promosyon esnasında baz alınan ve ulaşılması ilk etapta kolay olmayan o limite ulaşabilecek mi? İhtimal ulaştığı da olabilir ama, ulaşılamama durumu çoğunlukta olacak. O halde gayretlerin karşılığı minumum ölçüde alınabilse bile firma maksimum ölçülerde her satıştan satış toplamları gözönünde bulundurulduğunda çok mega karlar elde edilecek. Dolayısıyla adil olmayacak. Oysa bizim varlık sebebimiz tevhid ve adaletin ikamesidir. Zulüm de etmeyeceğiz, bize zulm etmek isteyenlere de göz yummayacağız. Değil mi?

10. Tanıtım esnasında bir hadis istismar edildi. İyiliğe ve kötülüğe vesile olan insanların yaptıkları ile amel edenlerin kendi ecir ya da veballerinden hiçbir şey eksilmeden ilk örnek olanlara karşılıklarının verileceği ile ilgili hadis... Ama bu şirkette belli bir süre sonra silsileden devre dışı kalınıyor. Tevarüs etse bile bizden sonraki pazarlamacılar bizim dengimiz haline geldiklerinde bizim kar marjlarımız % 1, % 1/2, % 0.25 ve daha da aşağı minumum ölçülere düşebiliyor. Öyleyse bu hadis ile istinbat yanlıştır. Hadise göre iyilik ya da kötülük ehli insanların vesile oldukları günahların ya da iyiliklerin sahiblerinin kendi karşılıklarından hiçbir şey eksiltilmeden ilk işleyicilere karşılıkları veriliyor, müsbet ya da menfi olarak...

11. Firma, her türden insanı ilişkili olduğu ve etkili olabileceğini sandığı çevreye göre kasıtlı olarak kullanıyor. Kullanılanlar da para kazanma uğruna başkalarını kullanmak istiyor. Ancak, Veli'nin bize olan teklifi bundan müstesnadır, kasıtlı olarak ve sadece çıkarlar uğruna kullanma amacına yönelik değildir.

12. Ali Hoca neden şu ana kadar hiç para kazanamadığını söylüyor?

13. Hasan Hoca neden şimdiye kadar zengin olmadı? Adapazarı'nı hall ettikleri ve Zonguldak'a da açılmak istediklerini söylediği halde... Altında çok basit bir araba var ve cep telefonu bile yok! Oysa gerekli de değil mi?

SONUÇ

Bu şirket insanları kullanıyor. Fakat çaktırmadan yapamıyor. Çalışma mekanizmaları meydanda olduğu/olmak zorunda olduğu için görmek isteyenler bunu görebiliyor. Bunlar kişisel çıkarımlarımdır; tenkit, tashih ve etüde açıktır.
_________________
Muhammed Fatih Ergün
www.mfe.name
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
www.turkiyespot.com ucuz hosting
www.turkiyespot.com ucuz hosting





MesajTarih: Cum Hzr 27, 2008 10:53 am    Mesaj konusu: Advertisement Links

www.turkiyespot.com iyi Hosting vps vds radyo iyi reseller, kaliteli hosting, kaliteli host, kaliteli vps, iyi vps

Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> KALEM-KELAM Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Turkey & Erdem Çorapçıoğlu