www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları
ucuz hosting domain kontrol panelleri yardımlaşma forumları
 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Sanal Dedektiflik Davası, TEKNİK SAVUNMA Özeti (2) l M.F.E.

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> ONUR SAVAŞI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
M.F.E.



Kayıt: 25 Hzr 2008
Mesajlar: 80
Konum: Administrator

MesajTarih: Prş Hzr 26, 2008 9:06 pm    Mesaj konusu: Sanal Dedektiflik Davası, TEKNİK SAVUNMA Özeti (2) l M.F.E. Alıntıyla Cevap Gönder

3) GEÇMİŞE DÖNÜK İLETİŞİM TESPİTİ

Yerleşik yaygın kanaatin aksine, geçmişe dönük (retrospektif) iletişim tespiti mümkündür. Bu tür bir tespit, iletişim verileri öteden beri (dünya genelinde) kaydedildiği için mümkün olmaktadır; değilse (iletişim verileri kaydedilmiyor olsa), bu yapılamaz.

KÜRESEL İLETİŞİM KAYDI: Dünya genelinde iletişim ve bilişim sistemleri üzerinden geçen tüm sesli, görüntülü ve yazılı iletişim kaydedilmekte, kategorize edilerek saklanmaktadır. Küresel iletişim kaydı, tüm dünya ülkelerinin sivil iletişimlerini de kapsamaktadır. 2005 yılı başı itibariyle, dünya genelinde 153 ülkenin tüm iletişimi kaydedilmekte idi; iletişimi kaydedilen ülkelerin listesi verilmiştir. Türkiye, iletişimi kaydedilen ülkelerden biridir; sivil iletişim dahil Türkiye’nin de tüm iletişimi (Telekom, GSM telefonları ve Internet trafiği) kaydedilmektedir. Küresel iletişim kaydı yeni bir uygulama değildir; 1950 yılından bu yana yapılmaktadır (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 1). Küresel kayıt sistemleri üzerinden Amerika, PKK’ya karşı Türkiye’ye teknik yardımda bulunmaktadır(TEKNİK SAVUNMA, 4. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.2.2.).

KÜRESEL KAYIT MERKEZLERİ: Küresel iletişim kaydı; Intelsat, Inmarsat, Comsat, Comsat General vb. gibi belli başlı (süper devletlerin elinde olan) küresel iletişim şirketleri; Echelon (USA), Enfopol (AB), Franchelon (Fransa), Sorma (Rusya) vb. gibi küresel kayıt sistemleri ve (bir çok ülkede de) ulusal iletişim operatör-leri tarafından yapılmaktadır. Ancak, ulusal operatörlerin ve Internet servis sağlayıcı firmaların (ISP), küresel kayıt sistemlerinin çalışma sisteminde figüran olmaktan öte hiçbir misyonu yoktur. Küresel kayıt merkezlerinin kaydettiği veriler arasında, bir abonenin, kendi hattına ilk sahip olduğu andan itibaren hattı kullandığı son ana ka-dar tüm sesli ve görüntülü iletişimleri, yazılı mesajlaşmaları (SMS) ve diğer etkinlikleri bulunmaktadır (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 2.). Bu merkezlerle, dünya genelinde her gün dakikada 2 milyon; günde, 3 milyar iletişim kaydedilmektedir (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Varlığının ve Veri Kaydı Yapıldığının Kanıtları, Sections: 2.2.1.19. & 2.2.2.2. & 2.4.1.8.)
SİSTEM ARAÇLARI: Sistem araçları iletişim ve kayıt uydularıdır. Sistemin kullandığı uyduların başında, KH-11, Orion Wortex, Trumpet, Micron, Mer-cury adlı uydular gelmektedir. Orion Wortex, Telekom tabanlı iletişimi; Trumpet ise, GSM tabanlı iletişimi tespit eder, kaydeder, saklar. Her ikisi de 36 bin km.’de yörüngeye (orbit) oturtulmuştur (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 2.2.1.). İletişim ve kayıt uyduları hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Gözetim, denetim, takip ve kayıt yapan bu uydulardan yerli ve yabancı basında söz edil-miş, MSNBC televizyonunda ve MSNBC’nin resmi Internet sitesinde bu uyduların (spy satellites) üç boyutlu (3D) simulatif görüntüleri yayınlanmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 3.). Yere eş zamanlı (jeo-senkron) yörünge ve iletişim uyduları hakkında genel olarak bilinmesi gerekenler çizimsel anlatımla anlatılmıştır; bu çalışma resmi ve akademik kaynakların verileri baz alınarak hazırlanmıştır (Teknik Savunma, 5. DOSYA’nın eki, Yere Eş Zamanlı Yörünge ve İletişim Uyduları, FÖY: 9). Küresel kayıt sistemlerinin kullandığı uydular (spy satellites), yer istasyonları (ground stations), anten resimleri (antenna), sistem haritaları (map) ve figürler fotoğraf albümündedir (EK DOSYA: 2, Fotoğraf Albümü, FÖY: 4). Bunlar için ayrıca bir video sunumu hazırlanmış ve sunulmuştur (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 7. CD, Sunum CD’si, 1. Sunum, Küresel Kayıt Sistemleri Tanıtım Sunumu).

KÜRESEL İLETİŞİM KAYDININ KANITLARI: Kayıt sistemlerinin varlığının ve küresel ölçekte iletişim kaydı yapıldığının kanıtları müstakil bir dosya (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Varlığının ve Veri Kaydı Yapıldığının Kanıtları), ek bir klasör (Teknik Savunma, 2. DOSYA’nın eki, Kanıtlar Klasörü) ve ek bir CD (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 5. CD, Ek Dokümanlar CD’si, FÖY: 5) ile sunulmuştur. Yerli ve yabancı resmi makamlar sistemlerin varlığını ve küresel ölçekte veri kaydı yapıldığını doğrulamışlardır; T.C. Ulaştırma Bakanlığı adına Sayın Binali Yıldırım, İçişleri Bakanlığı Strateji Merkezi adına Sayın Bilal Şen, Elazığ Emniyet Müdürlüğü, Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü adına Sayın Çetin Gümüş ve Internet Üst Kurulu bu doğrulamayı yapan resmi kaynakların başında gelmektedir.

Sistemlerin varlığı ve küresel iletişim kaydı yapıldığı, bilimsel ve akademik kariyeri olan uzmanlar tarafından da doğrulanmıştır; bunların başında TÜBİTAK kaynaklı veriler, Bilim ve Teknik Dergisi yayınları ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde görevli, Yard. Doç. Dr. Sayın Uğur Dolgun gelmektedir. Dolgun, bu konuda iki ayrı kitap yayınlamış, basının kendisiyle yaptığı röportajlarda küresel kayıt sistemlerini ve sistemlerin kapasitesini anlatmıştır. Bununla birlikte, çeşitli üniversitelerde doçent ve profesör statüsünde görev yapmakta olan birçok akademisyenin görüşleri de kaynaklar arasında kanıt olarak kullanılmıştır.

Quenss Üniversitesi tarafından kendisine “22. Onur Derecesi Ödülü” sunulan Amerika’lı bilim adamı Dr. Carl Sagan da sistemlerin varlığını ve veri kaydı yaptığını doğrulayan akademik kaynaklar arasındadır; “Karanlık Bir Gecede Bilimin Mum Işığı” adlı eserinin bu konuyu anlattığı bölümü teknik savunma dosyasının eklerinde sunulmuştur.

Medya bu sistemlerden söz etmiştir; sistemler, çok sayıda kitap, ma-kale ve araştırma çalışmalarına konu olmuştur: Türkiye’de; Radikal, Yeni Şafak, Zaman, Akşam, Evrensel ve Aksiyon gibi yayın organları başta olmak üzere birçok gazete ve dergide köşe yazarlarının küresel kayıt sistemleri ile ilgili makaleleri yayınlanmış, küresel iletişim kaydı konusu işlenmiştir. Türk matbuatında bu konu ile ilgili yayınlanmış müstakil kitaplar vardır.

Çeşitli Internet sitelerinde sistemlerle ilgili haberler ve detaylı teknik bilgiler yayınlanmıştır. BBC başta olmak üzere farklı yabancı haber kaynakları, sistemler ve iletişim verilerinin kaydı ile ilgili haber yapmışlardır. Dünya çapında şöhrete sahip, uluslararası Wikipedia Ansiklopedisi, (ilgili madde altında) sistemlerin varlığını ve veri kaydı yaptığını anlatmış, küresel kayıt sistemlerinin fotoğraflarını yayınlamıştır.
Bu belirtilen kanıtlar ve diğerleri Kanıtlar Klasörü (2. DOSYA’nın eki) adlı müstakil bir klasörde toplanmıştır. Bu klasörde 84 (seksen dört) ayrı kanıt sunulmuştur. Ek dokümanlar ise, bir CD’ye kaydedilmiştir. CD’deki dokümanlar arasında, küresel kayıt sistemlerinden söz eden yerli ve yabancı Internet kaynakları (alıntılar) yer almaktadır; yabancı kaynaklar arasında, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Çince ve diğer bazı Uzakdoğu ülkelerinin dillerinde yayın yapan çeşitli In-ternet sitelerinden yapılmış alıntılar bulunmaktadır. Ayrıca, Google arama motoru üzerinden yapılmış arama sonuçları sunulmuştur (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 5. CD, Ek Dokümanlar CD’si).

Google, “Tüm Diller” kriteri ile yapılan 19.10.2007 tarihli bir aramada, ilk küresel kayıt merkezi Echelon (USA) hakkında, 6.140.000, Avrupa’nın küresel kayıt merkezi Enfopol hakkında 66.500, Fransa’nın küresel kayıt merkezi Franchelon hakkında 19, Rusya’nın küresel kayıt merkezi Sorma hakkında 66.500 adet sanal sonuç listelemiştir. Diğer ülkelerin sistemleri hakkında, teknik savunmalar arasında özet bilgiler verilmiş, ancak onlar hakkında Google araştırmaları yapılmamıştır; eğer yapılmış olsa, onlar hakkında da pek çok sonuç elde edilecektir. Bu sonuçlar, sistemlerin varlığını ve iletişim verilerinin küresel ölçekte kaydedildiğini doğrulamakta olup, elde edilen bu sonuçlar yalanlanması, yok sayılması veya aksi kanıtı mümkün olmayan önemli verilerdir (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 2.).
Küresel iletişim kaydı ve kaydedilen verilerin (geçmişe dönük) elde edilmesi konusunu daha iyi anlayabilmek için teknik savunmalarım arasında “Önce-ikli Değerlendirmeler” başlığı altındaki iki ayrı değerlendirmeyi dikkatle okumak ve üzerinde düşünmek gerekmektedir. Bu değerlendirmelerde, küresel ölçekte iletişim kaydının, dünya genelinde milyarlarca abone için iletişim hizmetlerini sağlamaktan daha zor olmadığı ve uydulara kaydedilen verilerin, uydulardan yayın yapan TV kanallarını almak ve izlemekten öte (mantıksal) bir farkı olmadığı anlatılmıştır. Değerlendirmeler, ikna edici düzeydedir (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Varlığının ve Veri Kaydı Yapıldığının Kanıtları, Section: 1.2.)

TÜBİTAK KAYNAKLARI: Bu dosya ve eklerinde sunulan kanıtlar arasında en fazla dikkate alınması gerekenlerden biri, resmi bir kamu kurumu olan ve Başbakanlığa bağlı olarak çalışan TÜBİTAK referanslı kanıtlardır. TÜBİTAK’ın resmi yayın organı olan Bilim ve Teknik Dergisi’nde (geçmişte) yayınlanan bilimsel makalelerle sistemlerin varlığı ve küresel ölçekte kayıt yapıldığı doğrulanmış, bilgiler TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi Arşiv CD’sine geçmiştir; bu önemli kanıtın yer aldığı CD ekte sunulmuştur (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 3. CD, Sunum CD'si, Bilim ve Teknik Arşivi CD’si).

AVRUPA PARLAMENTOSU RAPORLARI: Önceleri küresel kayıt sistemleri aracılığı ile dünya çapında yapılan kayıt faaliyetleri yadırganmış ve kınanmış ise de, daha sonra Avrupa Birliği nezdinde yasal bir nitelik kazanmış, Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan iki ayrı rapor(un müzakeresi) sonrasında parlamentodan çıkarılan yasalarla, iletişim operatörlerine önemli bir zorunluluk getirilmiştir: operatörler, abonelerine ait tüm telefon, cep telefonu, faks ve Internet iletişim verilerini kaydetmek; dahası, 7 (yedi) yıl süre ile saklamak zorundadırlar. Buna göre, iletişim operatörleri, hem iletişim verilerini kaydetmek, hem de sistemlerini bu verilere kolay erişimi mümkün kılacak şekilde tasarlamak durumundadırlar.

Avrupa Parlamentosu raporları ve parlamento kararları, beş ayrı açıdan (atılı suçla ilgili) lehe kanıt niteliğindedir: Bu rapor ve kararlarla, (1) Küresel kayıt sistemlerinin varlığı, (2) Küresel ölçekte iletişim kaydı yapıldığı, (3) İletişim operatörlerine abonelerinin iletişimlerini kayıt (arşiv) zorunluluğu getirildiği, (4) Kaydedilen verilerin saklandığı, (5) Sivil iletişimin de kayıt kapsamında olduğunu kanıtlanmış olmaktadır (Teknik Savunma, 2. DOSYA: Sistemlerin Varlığının ve Veri Kaydı Yaptığının Kanıtları, Section: 2.1.2.10.).

Söz konusu rapor ve kararlar, Avrupa Parlamentosu’nun Internet sitesinden (orijinal kaynağından) derlenerek müstakil bir dosyada toplanmış, ek dosya halinde sunulmuştur (EK DOSYA: 3/1 & 3/2, Avrupa Parlamentosu Raporları). Dosyada “Avrupa Parlamentosu Echelon Raporları Listesi” yer almaktadır. Parlamento sitesinin, site içi arama özelliği kullanılarak küresel kayıt sistemleri ile ilgili yapılan 27.11.2007 tarihli bir aramada, 79 (yetmiş dokuz) adet ayrı sonuç alınmıştır (EK DOS-YA: 3/1, Avrupa Parlamentosu Echelon Raporları Listesi, FÖY: 2). Dosyada, küresel kayıt sistemlerinin varlığını dünya kamuoyuna ilk kez açıklayan İngiliz gazeteci Sayın Dr. Duncan Campbell’in “Echelon Report by Dr. Campbel” (9.6.2000) (EK DOSYA: 3/1, Avrupa Parlamentosu Raporları, Echelon Report by Dr. Campbell, FÖY: 3) adlı raporu başta olmak üzere (konumuzla ilgisi bakımından) öncelikli görülen diğer raporlar bulunmaktadır. Ek dosyaya alınanlar dışında diğer rapor ve kararlar için, “Avrupa Parlamentosu Echelon Raporları Listesi”nden veya parlamento sitesinin site içi arama özelliğinden yararlanılabilir.
GEÇMİŞE DÖNÜK İLETİŞİM TESPİT YÖNTEMLERİ: Bunun bir çok yöntemi vardır: Ulusal iletişim operatörlerinin kayıt merkezleri(ne erişimle veri elde etme), SIM kart hafızaları(ndan) ve GSM telefonların dâhili hafızaları(ndan silinen kayıtların geri getirilmesi), yazılımlar, operatör yazılımlarının ve sivil yazılımların arşiv kayıtları (history), bireysel ve kurumsal veriler (personal database) geçmişe dönük ve-ri elde etme kaynaklarından bazılarıdır (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, Section: 2) Ancak, en önemli geçmişe dönük iletişim tespit kaynağı uydulardır.

UYDU ERİŞİMİ VE VERİ ELDE ETME: Geçmişe dönük iletişim tespiti yapabilmek için, iletişim ve kayıt uydularının teknik yapısını ve genel kullanımı çok iyi bilmek gerekir. Sadece bilmek yetmez; uydu erişim bilgilerine de sahip olmak gerekir. Erişim bilgisi ve ekipmanlar olduğunda erişim sağlanabilir, datalar alınabilir.

DÜNYA UYDU KONTROL MERKEZİ VERİLERİ: SatCo Dx® Cor-poration Center, Dünya Uydu Kontrol Merkezi’dir; doğru ve güncel bilgi alınabilecek resmi kaynaktır. SatCo Dx®‘nun web sitesinde (EK DOSYA: 4, Dünya Uydu Kontrol Merkezi Verileri, SatCo Dx® Web Sitesi, FÖY: 1) gerekli bilgiler yayınlanmaktadır.

SATELLITE LİST TOOLKİT (SLT) YAZILIMI: SatCo Dx® verileri bir program üzerinde toplanmış ve kullanıcıların istifadesine sunulmuştur. Program, radyo ve TV yayını yapan uydu ve kanallarla birlikte iletişim uyduları (communication satellites) ve iletişim verilerini taşıyan data kanalları (satellite data channels) hakkında da bilgi içermektedir. Bu programda; 182 ayrı uydu ve açısal bilgiler (erişim pozisyonları), bu uydularda bulunan toplam 23.517 kanal listesi, ve 2.928 iletişim kanalı hakkında liste ve erişim bilgileri, ayrıca 4.129 transponder listesi bulunmaktadır. Programın SatCo Dx®’dan alarak derlediği bilgiler arasında uydu kullanımına ait tüm dokümanlar bulunmaktadır (EK DOSYA: 4, SatCo Dx® Dünya Uydu Kontrol Merkezi Verileri, Satellites List, FÖY: 2; Satellite Data Channels, FÖY: 4; Transponder List, FÖY: 5; Global Statistics, FÖY: 6 & 7). Ayrıca, bu kaynağın dışında da (farklı kaynaklara ait) iletişim uydularının listesi vardır. Bu liste, 11 sayfadan oluşmakta, 356 iletişim uydusunun tüm kullanım bilgilerini içermektedir (EK DOSYA: 4, [Farklı Kaynaklardan] Communi-cation Satellite List, FÖY: 3). Programa veri güncelleme (update channel list) özelliği kazandırılmıştır; bu özellik sayesinde, istenildiği zaman program üzerinden SatCo Dx®‘ ya bağlanarak en güncel bilgiler alınabilmektedir. Bu programı, -Türkçe de dâhil- 20 ayrı dilde, gelişmiş dil seçenekleriyle (advanced language) incelemek/kullanmak mümkündür. Kısa adı ile SLT olarak bilinen Satellite List Toolkit adlı yazılımın orijinal versiyonu CD Albümü’nde sunulmuştur (EK DOSYA: 1, 6. CD, Programlar CD’si, SLT).
KULLANIM: Uydu bulma cihazları (satellite finders) ile hedef uydular tespit edilir. Uydulardan veri indirmeyi sağlayan özel ekipmanlar (Data Finder, Data Receiver, Data Decoder, Data Recorder) ve bir PC yazılımı (Communication Data Commander) ile uydu erişimi sağlanır; ülkelere göre uydu sistemlerine giriş protokolleri geçilerek ve uydularla yer istasyonları arasında özel iletişim için yapılandırılmış olan şifreli sinyal düzeni aşılarak (satellite hacking) istenilen iletişim verileri elde edilir (data download). Erişim sonrası data statüleri farklıdır. Dataların kaydı ve kullanıcı ortamlarına uyarlanması (convert) için birçok alternatif vardır. Bu yapılan işin, TV yayını yapan uydulardan yayın almaktan öte (mantık olarak) çok fazla bir farkı yoktur; sadece kullanılan ekipmanlar farklıdır. İletişim ve TV uydularından sinyal alma bakımından bir karşılaştırma yapılmış, gelişmiş teknolojik imkânlarla hâlihazırda kullanılan resmi olanakların mukayesesi yapılarak teknik imkânların avantaj ve ayrıcalıkları (artılar) belirtilmiştir (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, Section: 3).

ÖRNEKLER: Geçmişe dönük iletişim tespit örnekleri şunlardır:

Örnek 1: Geçtiğimiz yıllarda İspanya’da, Madrid metrosuna düzen-lenen bombalı saldırının failleri geçmişe dönük iletişim tespiti sonrasında bulunmuştur; bunun için 9 bin saatlik konuşma kaydı dinlendiği belirtilmiştir (TEKNİK SAVUNMA, 4. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.4.2.1).

Örnek 2: Kıbrıs’ta öldürülen Amerikan ataşesinin failinin buluna-bilmesi için, ataşenin Turkcell hattından yaptığı tüm konuşmalar, ABD’nin isteği üzerine Türk Genelkurmaylığı’nca geçmişe dönük incelemeye alınmıştır (TEKNİK SAVUNMA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, 4. DOSYA, Section: 1.4.2.2).

Örnek 3. Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması amacıyla, polis memuru Muhittin Zenit ve zanlı Erhan Tuncel arasında yapılan iletişim, geçmişe dönük olarak incelenmiş, eylemle ilgili telefon konuşmalarına ve (dikkate alınmaya değer) önemli bulgulara rastlanınca polisle zanlı arasındaki ilişki ortaya çıkmış, polis memuru, (suçlamaları yalanlasa bile) 05.04.2007 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na ifade vermek zorunda kalmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 4. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.4.2.3).

Bunların dışında da geçmişe dönük iletişim tespit örnekleri vardır (TEKNİK SAVUNMA, 4. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.4.2.4.)

4) KAYIP KİŞİLERİN BULUNMASI (YER TESPİTİ)
Kayıp kişiler, uydu sistemleri (satellite systems) ve Internet üzerinden yapılacak teknik takiple bulunabilir; yer tespiti, küresel ölçekte yapılabilir. Bunun pek çok örneği vardır: uygulamanın bire bir örneği olarak, 6 ayrı örnek vermekle yetinilmiştir; hepsi günceldir (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.6.). Uydu sistemleri üzerinden yapılan takip, Küresel Konumlandırma Sistemleri (GPS) tabanlı olarak yapılmaktadır (TEKNİK SAVUNMA, 5. DOSYA, Sistemlerin Teknik Yapısı); Internet üzerinden yapılan takip ise, IP protokolü (Internet Protocol Number) kullanılmaktadır (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 1.1.)

Teknik savunmalarımı içeren dosyalarda, yer belirleme sistemlerinin tek-nik yapısı anlatılmıştır; anlatımlar, yer belirleme sistemlerinin tanımını, tekniğini, kullanım alanlarını ve cep telefonları üzerinden uygulamasını içermektedir. Küresel konumlandırma sistemleri aracılığı ile uydulardan yer yüzünü izleme ve görüntüleme, GSM telefonlar üzerinden yer belirleme, Internet üzerinden GSM numarası ile yer belirleme şeklindeki farkı uygulama ve kullanımlar anlatılmıştır. Bunun yanı sıra, yer tespit (konum belirleme) uygulamasının yaygınlığına dikkat çekilmiştir. Internet üzerinden GSM numarası ile yer belirlenebileceği; bu kullanımın artık kitlelere, bireysel kullanıcılar(ın kullanımın)a kadar indirgendiği, referans verilen SunSat Satellite adlı bir Internet sitesi örnek gösterilerek ka-nıtlanmıştır. Site, Internet üzerinden GSM numarası ile yer belirleme hizmeti sunmaktadır. Bu örnek, söz konusu teknolojik imkânın günümüzde ne denli yaygın ve sıradan bir uygulama haline geldiğini açıkça göstermektedir (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, Section: 4). Yer tespiti ve konum belirleme yapabilmeyi sağlayan küresel konumlandırma sistemlerinin kullandığı uydular, yer bulma cihazları ve diğer araçların resimleri fotoğraf albümündedir (EK DOSYA: 2, Fotoğraf Albümü, Küresel Konumlandırma Sistemleri, FÖY: 5).

5) ÇALINTI BİLGİSAYARLARIN BULUNMASI

Çalıntı bilgisayarlar teknik takiple bulunabilir. Bunun için özel yöntemler kullanılmakta, bilgisayarların kimlik numarası niteliğinde olan PSN (Processes Serial Num-ber) ve MAC adresleri (Media Access Control) ile teknik takip yapılmaktadır. Bu uygulama, çalıntı telefonlar için IMEI (International Mobile Equipment Identity) numarası üzerinden yapılan takibe benzemektedir. Çalıntı bilgisayar, bilgisayar kimliği üzerinden tespit edildikten sonra, kullanıcı kimliği ve kullanıcı yeri tespit edilmektedir (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.). Kullanıcı (için kimlik ve yer) tespiti, IP (Internet Protocol Number) üzerinden yapılmaktadır; bunun teknik yöntemleri müstakil bir bölümde anlatılmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 1.1.)

Bu teknik bilgilerin yanı sıra, teorik anlatımların ikna edici olması amaçla-narak farklı kanıtlar da sunulmuştur:

Çalıntı bilgisayarların bulunması için, Türkiye’de yasal düzenleme ça-lışmaları başlatılmıştır. Yasama erki tarafından yasal zemini hazırlanmak istenen bu uygulamanın arkaplanını teknik takip oluşturmaktadır, bunda kuşku yoktur (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.4.1.)

TOSHIBA Ürün Müdürü Koray Oray, yapılacak teknik takiplerle çalıntı bilgisayarların Internet bağlantısı üzerinden bulunmasının mümkün olduğunu doğrulamıştır. Oray'ın açıklaması Zaman Gazetesi'nde ve oradan iktibasla Haber 7 sitesinde yayınlanmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.4.3.).

Merkezi Oklahoma’da olan MyLaptop GPS ™ adlı yabancı bir şirket, dünya geneline hizmet vermekte, çalıntı bilgisayarların yerini (ve kullanıcısını) bulmakta, harita üzerinde görüntülemektedir (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.5.); tespiti görüntüleyen harita 6/2. DOSYA ekin-de sunulmuştur (EK DOSYA: 5, Firmalar ve Ürünler Albümü, MyLaptopGPS Programı, FÖY: 7. Şirket, bu projesini ve geliştirdiği yazılımı video formatında bir sunumla tanıtmıştır; sunum ekte sunulmuştur (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 7. CD, Sunum CD' si, 4. Sunum, My Laptop GPS Çalıntı Bilgisayar Bulma Sistemi Tanıtım Sunumu), Internet üzerinde de yayınlanmaktadır.

Bu konu ile ilgili Türkiye’de basında ve yerli Internet sitelerinde çeşitli haberler yayınlanmıştır; bu haberlerde, teknik takiple çalıntı bilgisayarların bulunabileceği anlatılmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.4.).

Konuyla ilgili anahtar kelimelerle yapılan aramalarda, Google arama motoru da çok sayıda sonuç vermektedir (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 4.4.10. & EK DOSYA: 6, Medya Albümü, Google Sonuçları, FÖY: 28, 29, 30, 31).

4.2. İddianamede suçlandığım içeriklerin arasında olmamakla birlikte, iletişim tespitlerinin çözümleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün ilk suçlamaları, mağdur ve müşteki (olduğu iddia edilen kişi)lerin ifadelerinde bulunan diğer içerikleri de kapsayacak şekilde teknik savunmalar yapmış bulunuyorum. Bu savunmalarım ve kanıtları da aynı şekilde, teknik savunma dosyalarında, eklerinde ve ek dosyalardadır; özetleri aşağıdadır:

1) BİLGİSAYAR VE INTERNET ORTAMLARININ DENETİMİ

Küresel ağa (Internet) bağlı olan her bilgisayar, yakından (dâhili) veya uzaktan (harici) takibe alınabilir; denetlenebilir. Uygulamanın iki amatör örneği sunulmuştur; amatör örnekler özellikle seçilmiştir; sıradan herkesin yapabildiği bilinsin diye… (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.9.)

Küresel ağ üzerinden, ağa bağlı tüm bilgisayarlara yetkili (legal) ya da yetkisiz (teknik) erişim mümkündür; bu teknik imkân (tehlike), en güvenlikli sistemler üzerinde bile uygulanabilir. Mantık şudur: değil mi ki, bir bilgisayar küresel ağa bağlıdır; o ağa bağlı olan başka bir bilgisayar karşı bilgisayara mutlaka ulaşır. Şifreleme sistemleri, şifreleme teknikleri kadar başarılıdır; bunun ötesinde teknik erişime ehil kimselerin (hacker ve cracker) başarıları gündeme girer.

Dünyada herkesin kullandığı Windows işletim sistemi ile resmi yollarla ya da sistem açıkları üzerinden Windows tabanlı çeşitli yazılımlar kullanarak, hatta, bunların dışında başka bazı korsan yollarla da bilişim sistemleri üzerinden herkes başka(sına ait) bir bilgisayara (oturduğu yerden, rahatlıkla) girebilmekte, istediği her türlü veri ve dokümanı (-işi biliyorsa, eğer- kolaylıkla) elde edebilmektedir (TEKNİK SAVUNMA, 1. DOSYA, Sistemlerin Anlatım ve Tanıtımı, Section: 4.4.). Uzaktan atak ve takip (harici denetim) en yaygın olarak bilinen ve kullanılan yöntemlerdendir. Her iki takip yöntemi ve bu yöntemlerin tatbikinde kullanılan araçlar tanıtılmış, çok gelişmiş (ama, az bilinen) bir yöntem olan “Klavye Dinleme Sistemleri” hakkında bilgi verilmiştir (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 2).

2) INTERNET VE E-MAİL ŞİFRELERİNİN KIRILMASI:

Bir kimsenin Internet üzerinde kullandığı tüm şifreler kırılabilir. Uygulamanın üç ayrı örneği sunulmuştur (TEKNİK SAVUNMA, 2. DOSYA, Sistemlerin Kullanım Örnekleri, Section: 1.10.) Yüksek güvenlikli şifreler de kırılabilir; bunların kırılması, sadece biraz daha zor ve zaman alıcıdır, o kadar… Teknik yöntemlerle, dosya transfer protokolü (FTP), sanal hard disk, site, form, e-mail grupları üyelikleri, e-mail şifreleri gibi (istisnasız) tüm şifreler kırılabilmektedir. Bunun yöntemleri konu ile ilgili müstakil bir bölümde anlatılmış, uygulamayı sağlayan araçlar tanıtılmış, şifre kırmada kullanılan araç yazılımların isimleri listelenmiş ve işlevleri belirtilmiştir (TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri, Section: 3.5. & 3.6.),

3) ARAMA KAYITLARININ TESPİTİ (CSI):

Sabit ve mobil tüm telefon hatlarının arama kayıtları tespit edilebilir. Bu, yazılımlarla yapılmaktadır; ülkemizde çeşitli firmalar tarafından satılan bu yazılımlar tanıtılmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, Section: 1.4.1. & EK DOSYA: 5, Firmalar ve Ürünler Albümü).

Arama kayıtları, yazılımlar dışında, telefon ve SIM kartlara sızma (Section: 1.4.2.), telefon ve SIM kart okutma (Section: 1.4.3.), kişisel bilgisayar kayıtları (Section: 1.4.4.), uydu kayıtları (Section: 1.4.5.) ve çeşitli yöntemlerle iletişim operatörlerinden de (Section: 1.4.6.) elde edilebilmektedir.

4) GİZLİ NUMARA TESPİTİ:

Sabit ve mobil tüm telefon hatlarına gelen çağrılardaki gizli numaralar (unknown user) tespit edilebilir. Teknik savunma dosyalarında bununla ilgili önce genel bilgiler verilmiş (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, Section, 1.5.1.), ardından da yöntemleri anlatılmıştır (Section, 1.5.2.); tespit yöntemleri, uydu erişimi (Section, 1.5.2.1.) ve bir cep telefon modeline (Nokia 6600) özgü özel bir yöntemlerdir (Section, 1.5.2.2.).

5. Teknik Savunma Notları

5.1. FİRMALAR VE ÜRÜNLER ALBÜMÜ (EK DOSYA: 5): Telefon dinleme, cep telefonu dinleme, telefon görüşmelerinin kaydı, SMS mesaj takibi, geçmişe dönük SMS kayıtlarının tedariki (geri getirilmesi), arama kayıtlarının tespiti, ortam dinleme, yer tespiti, bilgisayar ve Internet ortamlarının denetimi (sanal takip), çalıntı bilgisayarların (sanal yollarla) bulunması vb. gibi dedektiflik yapmayı sağlayan ürünler piyasada satılmaktadır.

5.1.1. FİRMALAR: Bu ürünleri satan (ya da bu ürünleri kullanarak teknolojik zeminde dedektiflik hizmet yapan) yerli ve yabancı pek çok şahıs ve firma vardır; bir kısmı resmi, bir kısmı ise gayrı resmi olarak çalışmakta, ama bu faaliyetleri yapmaktadırlar. Bunlardan belli başlı bazılarına (örnek olarak) yer verilmiştir. Örnekler kurumsal nitelik taşımaktadır; satıcı firmaların kurumsal kimlikleri ve iletişim bilgileri verilmiştir. Bu ürünleri satan firmalar, tanıtılanlardan ibaret de değildir.

5.1.2. ÜRÜNLER: Ürünlerle ilgili detaylı bilgiler teknik savunma dosyalarında verilmiş, ürünlerin tanıtımları yapılmış, işlev ve özellikleri anlatılmıştır (TEKNİK SAVUNMA, 6/1. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, İletişim ve Uydu Sistemleri, TEKNİK SAVUNMA, 6/2. DOSYA, Sistemlerin Kullanımı ve Araçlar, Bilişim Sistemleri). Bu ürünler, satıcı firmaların kendi reklam sirküleri ile müstakil bir dosyada toplanmıştır; ürün tanıtımları (numaralandırılmış ayrı föyler halinde) dosyadadır (EK DOSYA: 5, Firmalar ve Ürünler Albümü). Bu ürünler arasında bulunan yazılımlar(dan bir kısmı), İsrail Savunma Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmıştır; sertifikalar, satıcı firmalardan birindedir, bunu kendi Internet sitesinde yazmıştır.

5.1.3. ALBÜM: Albümde, 17 (on yedi) ayrı firma ve yüzlerce dedektiflik ürünü (cihaz ve yazılım) tanıtılmıştır; bu ürünler, teknolojik dedektiflik yapmak için kullanılan ürünlerdir, yukarıda sayılan (suçlama içeriklerinde geçen) işleri gerçekleştirmek için satılmakta, alınmakta ve kullanılmaktadır.

5.1.4. RESİM VE SUNUMLAR: Teknolojik dedektiflik ürünleri (cihaz ve yazılımlar) resim ve video formatındaki görsel multimedya araçları ile de tanıtılmıştır; bunlar (ait olduğu içeriklere göre) ek dosyalar arasındadır.

1) Cihaz ve yazılımların resimleri fotoğraf albümündedir (EK DOS-YA: 2, Fotoğraf Albümü, Cihazlar, FÖY: 6 & Yazılımlar, FÖY: 7).

2) Cihaz ve yazılımları tanıtan video sunumu, Sunum CD’sinde kayıtlıdır; izlendiğinde, teknolojik dedektiflik ürünleri tanınacak, varlık ve işlevleri doğrulanacaktır (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 7. CD, Sunum CD’si, FÖY: 7).

3) Neo-CALL adlı cep telefonu dinleme, SMS takibi, ortam din-leme, arama kayıtları takibi ve yer tespiti içerikli teknolojik dedektiflik ürünleri satan yabancı bir firma ürünlerinin tanıtımını video sunumu ile yapmıştır (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 7. CD, Sunum CD’si, FÖY: 7, 3. Sunum, Neo-CALL Ürünleri Tanıtım Sunumu); bu sunum Internet üzerinde de yayınlanmaktadır.

5.2. WEB SİTELERİ: Teknolojik dedektiflik ürünleri (cihaz ve yazılım) satan firmaların web siteleri Internet üzerinden indirilmiş ve bir CD'ye (site olarak/olduğu gibi) kaydedilmiştir (EK DOSYA: 1, CD Albümü, 4. CD, Web Siteleri CD'si, FÖY: 4). CD içinde kayıtlı olan siteleri, ilgili klasörlerin altında bulunan (contents, index, default gibi) lokal linkler üzerinden Internet'e bağlı olmadan bile (offline olarak) incelemek mümkündür; böylelikle CD’yi tetkik edecek sayın mahkeme heyeti ve Bilirkişi için Internet erişimi gerektirmeden siteleri gezme (offline surf) imkânı sağlanmıştır. Bunun yanı sıra, bu siteler, Internet üzerinden de incelenebilir; kaynak olarak kullanılan site adresleri (URL), Firmalar ve Ürünler Albümü (EK DOSYA: 5)’nün girişinde (firma iletişim bilgileri ile birlikte) listelenmiştir.

5.3. MEDYA ALBÜMÜ: Teknolojik zeminde dedektiflik yapmayı sağlayan ci-haz ve bilgisayar yazılımları öylesine yaygın, bu ürünlere talep öylesine fazladır ki, medya ve Internet ortamlarında bunlardan çok söz edilmiştir; konu ile ilgili yayınlanan yazı, makale, tanıtım, haber ve firma sahipleri ile yapılan röportaj örnekleri(nden ulaşabildiklerim) müstakil bir dosyada toplanmış ve sunulmuştur (EK DOSYA: 6, Medya Albümü). Bu albümde, hiç de azımsanamayacak örnekler bulunmaktadır. Bunlar, medya ve Internet ortamların-da çeşitli zamanlarda gündem konusu olmuştur; yok sayılması, göz ardı edilmesi ve önemsenmemesi mümkün değildir. İncelendiği taktirde haklı olduğum görülecektir.

5.4. PROGRAMLAR: Bilişim, iletişim ve uydu sistemlerine teknik erişim(i sağlamak) için kullanılan yazılımlar bir CD’ye kaydedilerek sunulmuştur (EK DOSYA: 1, 6. CD, Programlar CD’si, FÖY: 6); programlar CD’ye 3 (üç) ayrı klasör altında kaydedilmiştir: Bilişim Sistemleri, İletişim Sistemleri ve Uydu Sistemleri. Uzman bir Bilirkişi bu programları (teknik savunmalarımla birlikte) incelediğinde sözlerim doğru olduğu anlaşılacaktır. Suçlama içeriklerine konu olan işleri yaptığım dönemde kullandığım yazılımlardan bir kısmı da el konulan eşyalarım arasında bulunan dizüstü bilgisayarımda kurulu, diğer CD/DVD ve HDD (hard disk)‘lerde kayıtlıdır.

5.5. ÇİZİMSEL ANLATIMLAR: Teknik savunma dosyalarında bulunan teknik içerikli çoğu yazılı anlatımlar, (ayrıca) çizimsel anlatım (diyagram) ve çözümleri ile desteklenmiştir; gerek sistemlerin teknik yapısını anlatırken, gerekse sistemlerin kullanımı ve araçları anlattığım dosyalarda bulunan çizimsel anlatımlar ve çözümleri, tutukluluk dönemimde tarafımdan hazırlanmıştır; altında ismim olan çizimler (ve te’lif hakları) bana aittir. Bilirkişi incelemesine açıktır; incelendiği taktirde, ileri teknolojilere ve sistemlere vâkıf olduğum görülecektir. Bana ait çizimsel anlatımlar dışında teknik savunma dosyalarında kullanılan diğer (çoğu yabanca kaynaklı olan) diyagram ve figürler alıntı yapılarak kullanılmış ve kaynakları belirtilmiştir; onlar da anlatımlarımı doğrulamaktadır.

5.6. SÖZLÜKLER: Teknik savunmalarımda, eklerinde ve ek dosyalarda geçen teknik terimlerin ve yabancı dil kelimelerin anlaşılabilmesi ve bu bakımdan bir güçlük olmaması(nı amaçladığım) için, Interaktif Savunma CD’si’nin içine çeşitli (birden fazla/alter-natifli) İngilizce-Türkçe ve teknik terim sözlükleri kaydettim; ancak, kırtasiye yoğunluğu oluşturmamak için bu sözlüklerin çıkışlarını almaya gerek görmedim.

5.7. YABANCI DİL KAYNAKLAR: Teknik savunmalarımın eklerinde ve ek dosyalarda kaynak olarak kullandığım yabancı dil (İngilizce, Almanca vd.) metinlerin çeviri-sini yapmam ya da yaptırmam (tutukluluk şartlarında) mümkün olmadı.

6. Sonuçlar

6.1. Sunulan tüm kanıtlar, sözlerimi doğrulamaktadır. İleri teknolojiler hakkında sahip olduğumuz (sunulan) bilgiler, sistemlerin varlığı hakkında sunulan kanıtlar, yerli ve yabancı piyasalarda satılıp alınan teknolojik dedektiflik ürünleri, bu ürünler(in) ve satıcı firmalar(ın varlığı), ürünlerin alım satımı(nın yapılması), ürünlere gösterilen ilgi ve talep, suçlamada geçen içeriklerde ileri teknolojileri (high tech) kullanarak, dedektiflik faaliyetleri yapmanın mümkün olduğunu (yapılabildiğini), iş listemdeki içeriklerin doğru olduğunu (yalan olmadığını) kanıtlar; ayrıca, günümüzde bunu yapmanın ne kadar kolay olduğunu, uygulamanın ne denli sıradanlaştığını gösterir.

6.2. Teknik savunmalarımda anlattığım bilgiler; dosya eklerinde, ek dosyalarda kaynak ve kanıt olarak sunduğum dokümanlar yalanlanması mümkün olmayan önemli kaynaklardan aktarılmıştır; yok sayılması mümkün değildir. Tekrar etmekte fayda görüyorum: Bunlar (daha önce) resmi makamlar, bilimsel ve akademik kariyere sahip uzmanlar, yerli ve yabancı medya tarafından doğrulanmış, Internet ortamında paylaşılmış içeriklerdir; sağlaması yapılabilir.

6.3. Sunulan tüm bu kanıtlar yeni değildir; önceden de vardı ve bilinmekteydi; ya da basit aramalarla öğrenilebilecek hususlardı. Böyle olmasına rağmen, Emniyet Müdürlüğü nasıl bunları yok saydı; yapılabilecek sıradan uygulamalar olmasına rağmen neden bunları “gerçekleştirilemeyecek işler” olarak nitelendirdi; bunu anlamak mümkün değil! Bununla birlikte, (bu eksenin farklı bir versiyonu ile suçlama yapan) savcılık, neden bunları “benim gerçekleştiremeyeceğimi” iddia ederek dolandırıcılık suçlaması yaptı? Sayın Savcı, bunları benim gerçekleştiremeyeceğimi iddia ederken kriteri ne idi/bir kriteri var mıydı? Neden herkesin yaptığını ben yapamıyordum? Bunları da anlamak mümkün değil!

6.4. Mahkemeniz, (Emniyet Müdürlüğü’nün suçlama ekseninde olduğu gibi) sistemlerin kullanımının mümkün olmadığına (iş listemde belirttiğim işlerin gerçekleştiril-mesinin mümkün olmadığına) ya da (Sayın Savcı’nın suçlama ekseninde olduğu gibi) bunları benim yapamayacağıma kanaat getirirse, diyecek hiçbir sözüm olmaz, sadece (daha fazla) üzülürüm; ancak, her iki halde de detaylı savunmamda belirttiğim veya mahkemenizce uygun görülecek diğer şekillerde Bilirkişi talep ve tensibiyle ilgili taleplerim geçerlidir.

7. Talepler

7.1. Teknik savunmalarımın kabulünü; savunmalarımın, eklerinin ve ek dosyaların tetkikini, anlatımlarımın değerlendirilmesini, sunduğum kanıtların esas alınmasını,

7.2. Tutuklanmadan önce yapmakta olduğum teknolojik dedektiflik faaliyetleri hakkında Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün “yapılamaz” şeklindeki hatalı (ve maksatlı bulduğum) yaklaşımı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “yapamaz” şeklindeki iddia (ve önyargı)sı hiçbir şekilde gerçekleri yansıtmadığı için, suçlamalara itibar edilmemesini; özellikle de bu suçlamalara bakarak benim için bir portre çizilmemesini,

7.3. Teknik savunmalarımın, ekleri ve ek dosyalarla birlikte teklif ettiğim ya da mahkemenizce belirlenecek kişilerden bir (veya birkaç) Bilirkişi atanmasına karar verilerek incelenmek üzere Bilirkişi’ye verilmesini, (savunmalarım doğrultusunda geleceğinden adım gibi emin olduğum) Bilirkişi raporlarının esas alınmasını,

talep ediyorum. Saygılarımla,

MUHAMMED FATİH ERGÜN
_________________
Muhammed Fatih Ergün
www.mfe.name
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et MSN Messenger
www.turkiyespot.com ucuz hosting
www.turkiyespot.com ucuz hosting





MesajTarih: Prş Hzr 26, 2008 9:06 pm    Mesaj konusu: Advertisement Links

www.turkiyespot.com iyi Hosting vps vds radyo iyi reseller, kaliteli hosting, kaliteli host, kaliteli vps, iyi vps

Başa dön
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    www.turkiyespot.com web sayfası kontrol panelleleri yardımlaşma forumları Forum Ana Sayfa -> ONUR SAVAŞI Tüm zamanlar GMT +2 Saat
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Türkçe Çeviri: phpBB Turkey & Erdem Çorapçıoğlu